Så långt tillbaka jag kan minnas har det stått "hund" högst upp på min önskelista. När jag väl flyttat till Uppsala för att studera - fick jag i november 1971 äntligen chansen att köpa min första hund: Trollbäckens Carmita. Jag hade tur och hittade en seriös och klok uppfödare: Ingegerd Nordström. Hon var ett fantastisk stöd och lärde mig massor om Golden retriever.

Hon "lurade" också iväg mig på utställning med min "Cita" - jag som tyckte att hunduställningar verkade vara lika fåniga som Miss Universum. Och se hur det blev - numera händer det till och med att jag dömer.

Det tog tyvärr många år innan jag såg ett jaktprov för första gången. Väl där fick jag en AHA-upplevelse. Äntligen förstod jag varför min idealhund ser ut som den gör och har den mentalitet jag trivs med.

I rasens standard står om helhetsintrycket:
"...Golden retriever skall vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den skall utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Golden retriever skall vara följsam, intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Vidare skall den ha självförtroende, vara tillgiven och vänlig..."

Jag har försökt att få fram hundar som kan leva upp till detta. Det har blivit hundar som gått till pris i nybörjarklass på jaktprov (ibland även i öppen klass) även om husse/matte varit nybörjare. Samma hundar har på utställning fått förstapris (några också cert och en och annan har blivit champion).

Vi har sällan valpar. Det har blivit sammanlagt 23 kullar sedan 1974. Med så få valpar har vi hunnit hålla kontakt med valpköpare som velat det och några av dem har med tiden också blivit våra vänner.

Sedan 1993 bor vi nära Mälaren långt ute på landet, men ändå ganska nära både Stockholm och Uppsala. Där trivs vi med våra hundar och katten Mascot.